Hyvää naistenpäivää!

Naistenpäivä1

Ompelijoita Abe Schrader -kaupassa kuuntelemassa matkaradiosta Martin Lutherin Kingin hautajaisseremoniaa, 9.4.1968. Kuva: The Kheel Center.

Tänään torstaina 8. maaliskuuta vietetään kansainvälistä naistenpäivää ja ruusujen sijaan on hyvä kohdistaa huomio päivän todelliseen merkitykseen, eli tavoitteeseen saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo maailmassa.

UN Womenin tuoreehko lippulaivaraportti paljastaa, että tasa-arvoon on vielä valtava matka. Raportin mukaan mm. yli 50 prosentilla kaupungeissa asuvista naisista ja tytöistä puuttuu vähintään yksi seuraavista: puhdas vesi, tarpeelliset käymälä- ja peseytymistilat, kunnollinen asunto ja riittävä elintila. Suurempi osuus maailman naisista elää köyhyydessä miehiin verrattuna ja syyt tähän kytkeytyvät pitkälti kysymyksiin naisten roolista yhteiskunnassa. Suomessakin Tasa-arvovaje-hankkeen loppuraportti osoittaa, kuinka väärin ja vaarallista on ajatella ”tasa-arvon olevan valmis”.

Kuva vasemmalla: Photo by Himanshu Singh Gurjar on Unsplash Kuva oikealla:  Nathan Dumlao on Unsplash

Syyt epätasa-arvoon ovat yhtä moninaisia kuin keinot sen purkamiseen. Viisikymmentä vuotta sitten, syksyllä 1968, tasa-arvon tavoitetta pyrittiin ajamaan muun muassa protestoimalla missikisoja vastaan Atlantic Cityssä, Yhdysvalloissa. Kritiikki kohdistui esimerkiksi kisojen tapaan määritellä naista esineellistävällä ja rasistisella tavalla ulkonäköä arvioimalla. Kisojen rasistisuus oli esillä muutenkin: samana vuonna järjestettiin ensimmäinen Miss Black America -kilpailu, joka oli vastalause afroamerikkalaistan osanottajien puuttumiselle Miss America -kilpailussa.

Kuva vasemmalla:  Christian Fregnan on Unsplash Kuva oikealla: David alvarado on Unsplash

Atlantic Cityn tapahtumista on kulunut viisikymmentä vuotta, mutta keskustelu käy edelleen kuumana: missikisoja järjestetään edelleen, tosin entistä moninaisimmissa muodoissa. Kysymys on moniulotteinen, sillä Miss Black American tapaan kisat voivat toimia protesteina ja vähemmistöjä voimaannuttavina tapahtumina, jotka laajentavat ahtaita kauneusihanteita. Vuoden 1968 feministien esittämä kritiikki on kuitenkin vaikuttanut ja naisten esittäminen koristeina on yhä enemmän menneen maailman ilmiö: vuoden 2018 alussa muun muassa F1-kisoissa varikkotytöt jäivät historiaan ja tikanheittolaji dartsissa tehtiin vastaavanlainen uudistus.

Naistenpäivä6-nord-524903

Kuva: Café in Prague, Anders Nord on Unsplash

Tasa-arvon moninaisia kysymyksiä pohditaan Toivon ja Raivon vuosi 1968 -seminaarin Feminismi 1968/2018 -paneelikeskustelussa, jossa aiheena on feminismin jatkumot ja säröt vuodesta 1968 nykypäivään.  Tervetuloa kuuntelemaan feminismin matkasta ja sen virtauksista seminaariimme huhtikuussa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s