Kulttuurihistorian oppiaine järjestää 20.4.2018 Toivon ja raivon vuosi 1968 -seminaarin, joka kokoaa yhteen historian niin kutsutun ”hullun vuoden” eri äänet monitahoisesti. Seminaari on jatkoa kulttuurihistorian järjestämille huhtikuisille teemaseminaareille, joissa on käsitelty erilaisia historian traumaattisiakin murroskohtia aina Vietnamin sodasta Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuteen. Keväällä 2018 pysähdymme pohtimaan viidenkymmenen vuoden takaisia tapahtumia erilaisista kulttuurisista ja yhteiskunnallisista näkökulmista toivon ja raivon teemojen kautta.
Termiin ”hullu vuosi” liitetään monenlaisten yhteiskunnallisten liikkeiden esiinmarssi liberaaleista konservatiiveihin. Muun muassa feministit, pasifistit, opiskelijat ja työläiset pyrkivät tuomaan äänensä kuuluviin ja ottamaan kantaa maailman tilanteeseen. Maailmaa kuohuttivat Prahan kevät, Martin Luther Kingin murha ja esimerkiksi Vietnamin sota. Kuohunnan ja radikalismin vuosi oli käännekohta myös konservatiiveille. Kulttuurin saralla erityisesti populaarimpi musiikki ja taide toimivat väylinä keskustella arvoista ja ottaa kantaa sosiaaliseen epäoikeudenmukaisuuteen. Kaiken kaikkiaan vuotta on pidetty merkittävänä maailmaa muuttaneena käännekohtana.
Kuvaa “hullusta vuodesta” on käytetty niin politiikan kuin kulttuurin saralla eri tarkoituksiin. Tärkeää onkin pohtia, miksi juuri vuosi 1968 on saanut kaltaisensa maineen aikalaisten sekä jälkipolvien silmissä. Minkä vuoksi ja miten yksi vuosi koetaan ja muistetaan niin tunteikkaalla tavalla toivosta raivoon? Seminaarissa vuotta 1968 lähestytään moninaisella otteella globaalisti ja lokaalisti, niin muistojen, valokuvien, musiikin, elokuvien kuin politiikankin kautta.
Seminaari järjestetään perjantaina 20.4.2018 klo 10 alkaen Turun yliopiston Janus-salissa Sirkkalan kasarmialueella. Seminaarin ohjelma, johon sisältyy myös ilta- ja oheisohjelmaa, päivitetään sivuille piakkoin.
Seminaarin järjestelytoimikunnan puheenjohtajana toimii yliopistonlehtori Maarit Leskelä-Kärki. Muut toimikunnan jäsenet ovat filosofian tohtori, dosentti Kari Kallioniemi, FT Mila Oiva, FT Mona Mannevuo sekä tohtorikoulutettavat Marika Ahonen, Niko Heikkilä ja Liisa Lalu.
Kuva on mosaiikkitaideteos Dresdenissä, Saksassa. Valokuvan siitä on ottanut Dmitri Popov. Lähde